Raspuhnuti čokoladni keksići


*scroll down for the English recipe*

Ima li neko da ne voli da peče keksiće?! Za one nestrpljive keks je jedna od onih opcija gde krajnji proizvod vidite brzo i možete ga odmah konzumirati. Testa se uglavnom prilično lako prave i pečenje je vrlo kratko. Raspuhnuti keksići su keksići prekriveni prah šećerom kojima se pri pečenju naprave pukotine u kojima nema prah šećera pa se dobije prelepa šara. Osim što su divni na izgled i nekako unikatni, kada je ukus u pitanju ove apsolutno obožavam - čokoladni, sočni i mekani iznutra, blago lepljivi, slatki, ma zarazno dobri, morate ih probati!

cokolada, cokoladni keks, keks, raspuhnuti keks, chocolate, chocolate crincles, cookies

Biće vam potrebno

50gr putera
200gr crne čokolade
2 jaja
100gr šećera
1 kesica vanilin šećera (10gr)
200gr brašna
prstohvat soli
½ kašičice praška za pecivo
prah šećer za valjanje

Istopite puter i čokoladu i ostavite da se prohladi. Za to vreme umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. U drugu činiju pomešate suve sastojke – brašno, so i prašak za pecivo. U činiju u kojoj su jaja postepeno dodajete istopljenu cokoladu sa puterom i suve sastojke, i mešate. Kada je smesa sjedinjena stavite je u frižider da se malo stegne i prohladi. Ukoliko nećete odmah peći keksiće, činiju prekrijete prozirnom folijom da se ne osuši testo.

Za to vreme izvadite plehove, obložite ih papirom za pečenje i uključite rernu na 180°C. Ovo je inače količina za 2 pleha odnosno oko 20ak keksića. Možete ili da pečete dve ture jednu za drugom u dva pleha ili da smesu vratite u frižider dok se prva ne ispeče i pleh ne ohladi dovoljno da bi se druga ređala. Naravno, ko je za duplu meru - slobodno, nećete pogrešiti!

cokolada, cokoladni keks, keks, raspuhnuti keks, chocolate, chocolate crincles, cookies

Kada se smesa malo stegla i ohladila, pravite kuglice koje dobro uvaljate u prah šećer i tako stavljate na pleh. Pečete u zagrejanoj rerni 10-12 minuta. Kada su pečeni ostavite ih da se prohlade koji minut na plehu, a onda pazljivo prenesite na rešetku ili neku dasku da se ohlade do kraja. Biće krhki i mekani i dalje, tako da kad ih pomerate, radite to pazljivo.

Keksiće možete jesti ovako, služiti uz kafu kada vam neko svrati u goste, ili spakovati u providnu teglu ili celofan nekoliko komada, vezati mašnu i tako pokloniti dragim osobama. Oduševiće se više nego za bilo koji kupovni slatkiš!

cokolada, cokoladni keks, keks, raspuhnuti keks, chocolate, chocolate crincles, cookies

Chocolate crinkles

Ingredients:
50gr butter
200gr dark chocolate
2 eggs
100gr sugar
1 bag of vanilla sugar (10gr)
200gr flour
pinch of salt
½ tsp baking powder
powdered sugar for coating

Melt chocolate and butter together and leave it to cool. Beat the eggs with sugar and vanilla sugar. In other bowl mix together dry ingredients – flour, salt and baking powder. In the bowl with the egg mixture gradually add melted chocolate with butter and dry mixture until it is all well combined. Put it in fridge.

While cookie dough is cooling down, prepare baking sheets, line them with baking paper and turn on the oven on 180°C. This recipe is for about 20 cookies.

When the dough is ready, roll it into medium balls. Coat each ball with powdered sugar and place it onto prepared sheet. Bake for 10-12 minutes. Leave them for few minutes on the baking sheet and then transfer them to wire rack to cool.

Comments