*scroll down for the English recipe*
Ima li neko da ne voli da
peče keksiće?! Za one nestrpljive keks je jedna od onih opcija gde krajnji
proizvod vidite brzo i možete ga odmah konzumirati. Testa se uglavnom prilično
lako prave i pečenje je vrlo kratko. Raspuhnuti keksići su keksići prekriveni
prah šećerom kojima se pri pečenju naprave pukotine u kojima nema prah šećera
pa se dobije prelepa šara. Osim što su divni na izgled i nekako unikatni, kada
je ukus u pitanju ove apsolutno obožavam - čokoladni, sočni i mekani iznutra,
blago lepljivi, slatki, ma zarazno dobri, morate ih probati!
Biće vam potrebno
50gr putera
200gr crne čokolade
2 jaja
100gr šećera
1 kesica vanilin šećera
(10gr)
200gr brašna
prstohvat soli
½ kašičice praška za pecivo
prah šećer za valjanje
Istopite puter i čokoladu i
ostavite da se prohladi. Za to vreme umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
U drugu činiju pomešate suve sastojke – brašno, so i prašak za pecivo. U
činiju u kojoj su jaja postepeno dodajete istopljenu cokoladu sa puterom i suve
sastojke, i mešate. Kada je smesa sjedinjena stavite je u frižider da se malo
stegne i prohladi. Ukoliko nećete odmah peći
keksiće, činiju prekrijete prozirnom folijom da se ne osuši testo.
Za to vreme izvadite
plehove, obložite ih papirom za pečenje i uključite rernu na 180°C. Ovo je
inače količina za 2 pleha odnosno oko 20ak keksića. Možete ili da pečete dve
ture jednu za drugom u dva pleha ili da smesu vratite u frižider dok se prva ne
ispeče i pleh ne ohladi dovoljno da bi se druga ređala. Naravno, ko je za duplu
meru - slobodno, nećete pogrešiti!
Kada se smesa malo stegla i
ohladila, pravite kuglice koje dobro uvaljate u prah šećer i tako stavljate na
pleh. Pečete u zagrejanoj rerni 10-12 minuta. Kada su pečeni ostavite ih da se
prohlade koji minut na plehu, a onda pazljivo prenesite na rešetku ili neku
dasku da se ohlade do kraja. Biće krhki i mekani i dalje, tako da kad ih
pomerate, radite to pazljivo.
Keksiće možete jesti ovako,
služiti uz kafu kada vam neko svrati u goste, ili spakovati u providnu teglu
ili celofan nekoliko komada, vezati mašnu i tako pokloniti dragim osobama. Oduševiće
se više nego za bilo koji kupovni slatkiš!
Chocolate crinkles
Ingredients:
50gr butter
200gr dark chocolate
2 eggs
100gr sugar
1 bag of vanilla sugar (10gr)
200gr flour
pinch of salt
½ tsp baking powder
powdered sugar for coating
Melt chocolate and butter
together and leave it to cool. Beat the eggs with sugar and vanilla sugar. In
other bowl mix together dry ingredients – flour, salt and baking powder. In the
bowl with the egg mixture gradually add melted chocolate with butter and dry
mixture until it is all well combined. Put it in fridge.
While cookie dough is
cooling down, prepare baking sheets, line them with baking paper and turn on
the oven on 180°C. This recipe is for about 20 cookies.
When the dough is ready,
roll it into medium balls. Coat each ball with powdered sugar and place it onto
prepared sheet. Bake for 10-12 minutes. Leave them for few minutes on the
baking sheet and then transfer them to wire rack to cool.
Comments
Post a Comment