*scroll down for the English recipe*
Zaboravila sam da ova torta
postoji sve dok je nisam ponovo probala kod drugarice na rođendanu negde
sredinom oktobra. Skoro je bio sestri rođendan i htela sam baš nju da pravim,
počnem da tražim recept koji je bio zapisan na jednom roze papiriću međutim
nigde ga nije bilo. Setim se na kraju da me drugarica podsetila da torta uopšte
postoji pa sam kod nje potražila mere, namontirala da odgovaraju meni po
količini i veličini kalupa i onda se upustila u pravljenje.
Kada treba da zadovoljite
mešovitu ekipu, gde ima i starijih koji vole da torte imaju korice i fil, i
onih mlađih koji vole moderne brzinske torte sa brendiranim slatkišima u njima,
ova torta će biti pravi izbor. Pečene korice sa plazmom i orasima i bogat
vanila fil sa seckanim čokoladama, plazmom i orasima. Krckavo, sočno, savršeno.
Potrebno vam je
za koru:
15 belanaca
15 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
15 kašika mlevenog plazma
keksa
za fil:
15 žumanaca
300gr šećera u prahu
600ml mleka
150gr šećera
1 kesica pudinga od vanile
(40gr)
2 kašike gustina
1 kašika brašna
500gr putera
200gr plazma keksa
200gr oraha
100gr bele čokolade
100gr mlečne čokolade
Prave se tri iste kore u
okruglom plehu prečnika 28cm. Umutite 5 belanaca, dodate 5 kašika šećera, 5
kašika mlevenih oraha i 5 kašika mlevenog plazma keksa. Izlijete u pleh i
pečete u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni. Ponovite još dva puta ovaj
postupak da dobijete 3 kore.
Fil se pravi iz nekoliko
delova koji se posle spajaju.
Za prvi deo skuvate 15
žumanaca sa 150gr prah šećera na pari. Kuvate dok ne zgusne i onda prekrijete prozirnom
folijom i ostavite da se ohladi.
Za drugi deo, u šerpu
stavite 500ml mleka sa 150gr šećera na šporet da se greje. U 100ml mleka
razmutite puding od vanile, gustin i brašno. Kada se mleko ugreje sipate polako
i kuvate. Kada je gotovo, prekrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za treći deo penasto umutite
puter sa 150gr prah šećera.
Za četvrti deo u činiju
pomešate 200gr iseckane plazme, 200gr iseckanih oraha, 100gr iseckane bele
čokolade i 100gr iseckane mlečne čokolade.
U umućeni puter dodajete smesu
sa žumancima, pa smesu sa pudingom i mutite mikserom, a zatim kada se to lepo
sjedini umešate sve ovo što ste seckali.
Fil podelite na otprilike 3
dela i filujete i poslednju koru. Iako vrlo visoka, torta je jako stabilna,
možete je dekorisati kako god želite, ja sam namerno izabrala ovu ogoljenu
varijantu sa malo šlaga i plazma kocka napolitanki preko.
Greek cake
Ingredients:
for layers:
15 egg white
15 tbsp sugar
15 tbsp ground walnut
15 tbsp ground plazma
for filling:
15 egg yolk
300gr powdered sugar
600ml milk
150gr sugar
1 bag vanilla flavored
pudding (40gr)
2 tbsp starch
1 tbsp flour
500gr butter
200gr plazma
200gr walnut
100gr white chocolate
100gr milk chocolate
Make 3 equal layers. For one
layer, beat 5 egg whites, add 5 tbsp of sugar, 5 tbsp of ground walnuts, 5 tbsp
of ground plazma. Bake each layer in preheated oven in 180°C until golden
brown.
Filling is made from parts
that mix together at the end.
For first part, mix 15 egg
yolks with 150gr of powdered sugar and cook until it thickens. Cover with
transparent foil and let it cool down.
For second part, heat 500ml
of milk with 150gr of sugar. Mix 100ml of milk with pudding, starch and flour.
When milk is warm enough stir in the mixture. Cook until it thickens. Cover
with transparent foil and let it cool down.
For third part, beat butter
and 150gr of powdered sugar.
For fourt part, mix together
200gr of chopped plazma, 200gr of chopped walnuts, 100gr of chopped white
chocolate and 100gr of chopped milk chocolate.
In butter mixture add egg
yolk mixture and than pudding mixture. Beat until you get smooth texture. Add
everything that you have chopped and mix well.
Divide filling into 3 equal
parts and fill every layer. You can cover it with everything that you want, I
left it naked with some whipped cream and waffers.
Comments
Post a Comment