*scroll down for the English recipe*
Specijalno pravljena za mog
tatu i njegov rođendan. Voli da gricka suvo i koštunjičavo voće i to mi je bila
zvezda vodilja za ovaj recept. Htela sam da kore budu nalik belom komisbrotu, a
između njih vanila fil i seckano suvo i koštunjičavo voće.
Dobila sam tačno ono što sam
zamislila, torta je ispala preukusna, svima koji su je probali se dopala. Uprkos
nazivu koji smo izglasali na rođendanu i asocijaciji na haos, meni izgleda vrlo
svečano i bogato. Nećete nimalo pogrešiti za koju god priliku da je napravite.
Biće vam potrebno
za kore:
12 belanaca
200gr šećera
200gr brašna
400gr sušenog voća (šljive,
kajsije, brusnice i grožđe)
200gr koštunjičavog voća
(lešnik i orah)
za fil:
1l mleka
200gr šećera
12 žumanaca
3 pudinga od vanile (3x40gr)
3 vanilin šećera (3x10gr)
250gr putera
miks za posipanje:
200gr sušenog voća (šljive,
kajsije, brusnice i grožđe)
200gr koštunjičavog voća
(lešnik i orah)
Prave se 4 iste kore. Za svaku
koru umutite mikserom 3 belanca, dodate 50gr šećera, takođe umutite. Umešate
50gr brašna i kada je smesa sjedinjena dodate 100gr iseckanog sušenog voća i
50gr krupno mlevenog ili seckanog koštunjičavog voća. Ja sam stavljala
otprilike po 25gr šljiva, kajsija, brusnica i suvog grožđa, i takođe po 25gr
lešnika i oraha. Ovo naravno može sve otprilike, samo da ukupna količina bude slična
navedenoj i da gledate da vam kore međusobno budu slične. Možete koristiti bilo
koje sušeno voće koje volite i možete samo sa lešnikom ili samo sa orahom da
pravite, to je na vama. Koru izlijete u kalup prečnika 28cm obložen papirom za
pečenje i pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni. Ponovite
postupak još tri puta.
Dok se kore peku stavite oko
800ml mleka da se greje sa šećerom. Ostatak mleka do litar pomešate sa
žumancima, pudingom od vanile i vanilin šećerom. Kada se mleko zagrejalo dodate
mu smesu sa žumancima i kuvate dok ne zgusne, uz neprestano mešanje. Prekrijete
prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica i ohladite. Umutite puter
mikserom i dodajete mu polako fil dok se ne utroši sve i ne dobijete glatku
žutu smesu.
Iseckate još po 200gr sušenog
i koštunjičavog voća po želji i pomešate u nekoj činiji da imate za posipanje i
valjanje. Gledate da bude raznovrsno i isto kao i ono unutar torte. Kada je sve
spremno filujete tortu sledećim redosledom: kora, žuti fil, 2-3 kašike miksa za
posipanje itd. Posle četvrte kore filom namažete celu tortu, pospete je obilno
miksom i uvaljate stranice takođe. Najbolje je da tortu pravite dan, dva ranije
da bi sve nekako došlo na svoje mesto, uvek su torte sa pečenim korama lepše
što duže stoje.
Dzumbus cake
Ingredients:
for the cake batter:
12 egg whites
200gr sugar
400gr dried fruits (plums, apricots,
cranberries and raisins)
200gr flour
200gr nuts (hazelnuts and
walnuts)
for the filling:
1l milk
200gr sugar
12 egg yolks
3 bags
of instant vanilla flavoured pudding (3x40gr)
3 bags of vanilla sugar (3x10gr)
250gr butter
mix for spreading:
200gr dried fruits (plums, apricots,
cranberries and raisins)
200gr nuts (hazelnuts and
walnuts)
It’s a 4 layer cake so you
need to repeat this proces 4 times. For one layer, in a mixing bowl beat 3 egg
whites until foamy, add 50gr of sugar and continue beating. Add 50gr of flour. Mix
in, with spatula, 100gr of chopped dried fruits and 50gr of chopped nuts. I used
about 25gr of dried plums, apricots, cranberries and raisins, and about 25gr of
hazelnuts and walnuts. Bake in preheated oven at 180°C
until golden brown. Repeat this 3 more times to get 4 layers. Leave them to
cool.
Heat about 800ml of milk
with sugar. Mix remaining milk with egg yolks, vanilla pudding and vanilla
sugar. When the milk is warm enough, stir in the pudding mixture. Cook over low
heat with constant stirring until it thickens. Cover with transparent foil and
let it cool down. In a mixing bowl, beat butter and than gradually add pudding
mixture and mix until you get smooth texture.
Chop dried fruits and nuts
for spreading, mix well. Now, when everything is ready, start assembling the
cake: cake layer, filling, 2-3 tablespoons od spreading mix, etc. After the
fourth layer, cover top and sides with filling and spread remaining mix over
the whole cake as in pictures above. Make this cake day or two before and keep
it in fridge until serving.
Comments
Post a Comment