Džumbus torta


*scroll down for the English recipe*

Specijalno pravljena za mog tatu i njegov rođendan. Voli da gricka suvo i koštunjičavo voće i to mi je bila zvezda vodilja za ovaj recept. Htela sam da kore budu nalik belom komisbrotu, a između njih vanila fil i seckano suvo i koštunjičavo voće.


Dobila sam tačno ono što sam zamislila, torta je ispala preukusna, svima koji su je probali se dopala. Uprkos nazivu koji smo izglasali na rođendanu i asocijaciji na haos, meni izgleda vrlo svečano i bogato. Nećete nimalo pogrešiti za koju god priliku da je napravite.


Biće vam potrebno

za kore:
12 belanaca
200gr šećera
200gr brašna
400gr sušenog voća (šljive, kajsije, brusnice i grožđe)
200gr koštunjičavog voća (lešnik i orah)

za fil:
1l mleka
200gr šećera
12 žumanaca
3 pudinga od vanile (3x40gr)
3 vanilin šećera (3x10gr)
250gr putera

miks za posipanje:
200gr sušenog voća (šljive, kajsije, brusnice i grožđe)
200gr koštunjičavog voća (lešnik i orah)


Prave se 4 iste kore. Za svaku koru umutite mikserom 3 belanca, dodate 50gr šećera, takođe umutite. Umešate 50gr brašna i kada je smesa sjedinjena dodate 100gr iseckanog sušenog voća i 50gr krupno mlevenog ili seckanog koštunjičavog voća. Ja sam stavljala otprilike po 25gr šljiva, kajsija, brusnica i suvog grožđa, i takođe po 25gr lešnika i oraha. Ovo naravno može sve otprilike, samo da ukupna količina bude slična navedenoj i da gledate da vam kore međusobno budu slične. Možete koristiti bilo koje sušeno voće koje volite i možete samo sa lešnikom ili samo sa orahom da pravite, to je na vama. Koru izlijete u kalup prečnika 28cm obložen papirom za pečenje i pečete u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni. Ponovite postupak još tri puta.

Dok se kore peku stavite oko 800ml mleka da se greje sa šećerom. Ostatak mleka do litar pomešate sa žumancima, pudingom od vanile i vanilin šećerom. Kada se mleko zagrejalo dodate mu smesu sa žumancima i kuvate dok ne zgusne, uz neprestano mešanje. Prekrijete prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica i ohladite. Umutite puter mikserom i dodajete mu polako fil dok se ne utroši sve i ne dobijete glatku žutu smesu.

Iseckate još po 200gr sušenog i koštunjičavog voća po želji i pomešate u nekoj činiji da imate za posipanje i valjanje. Gledate da bude raznovrsno i isto kao i ono unutar torte. Kada je sve spremno filujete tortu sledećim redosledom: kora, žuti fil, 2-3 kašike miksa za posipanje itd. Posle četvrte kore filom namažete celu tortu, pospete je obilno miksom i uvaljate stranice takođe. Najbolje je da tortu pravite dan, dva ranije da bi sve nekako došlo na svoje mesto, uvek su torte sa pečenim korama lepše što duže stoje.


Dzumbus cake

Ingredients:

for the cake batter:
12 egg whites
200gr sugar
400gr dried fruits (plums, apricots, cranberries and raisins)
200gr flour
200gr nuts (hazelnuts and walnuts)

for the filling:
1l milk
200gr sugar
12 egg yolks
3 bags of instant vanilla flavoured pudding (3x40gr)
3 bags of vanilla sugar (3x10gr)
250gr butter

mix for spreading:
200gr dried fruits (plums, apricots, cranberries and raisins)
200gr nuts (hazelnuts and walnuts)

It’s a 4 layer cake so you need to repeat this proces 4 times. For one layer, in a mixing bowl beat 3 egg whites until foamy, add 50gr of sugar and continue beating. Add 50gr of flour. Mix in, with spatula, 100gr of chopped dried fruits and 50gr of chopped nuts. I used about 25gr of dried plums, apricots, cranberries and raisins, and about 25gr of hazelnuts and walnuts. Bake in preheated oven at 180°C until golden brown. Repeat this 3 more times to get 4 layers. Leave them to cool.

Heat about 800ml of milk with sugar. Mix remaining milk with egg yolks, vanilla pudding and vanilla sugar. When the milk is warm enough, stir in the pudding mixture. Cook over low heat with constant stirring until it thickens. Cover with transparent foil and let it cool down. In a mixing bowl, beat butter and than gradually add pudding mixture and mix until you get smooth texture.

Chop dried fruits and nuts for spreading, mix well. Now, when everything is ready, start assembling the cake: cake layer, filling, 2-3 tablespoons od spreading mix, etc. After the fourth layer, cover top and sides with filling and spread remaining mix over the whole cake as in pictures above. Make this cake day or two before and keep it in fridge until serving.

Comments