*scroll down for the English recipe*
Ima neke čari u pravljenju
testa od samog početka, međutim u vremenu u kome živimo, gde se sve odvija
nekako prebrzo, nije loše da se opustite i kupite i ono gotovo. Obožavam vreme
koje mi gotovo lisnato testo uštedi, a ja svakako stavim filove po želji i
dobijem upravo ono što sam htela.
Živela sam u zabludi da svi
kuvari uvek sve prave, što bi rekli, od nule. Gledajući raznorazne emisije
shvatila sam da to nije tako. I najbolji gledaju ako mogu da uštede vreme. Neke
gotove namirnice stvarno mogu da se upotrebe, samo treba birati.
Iz više razloga su nastale
dve verzije slanih tartova, za početak, ja sama nisam mogla da se odlučim,
sestra ne voli pečurke, ja sam zapela da pečurke budu tu, i pošto vaganje nije
uspelo, oba su završila u rerni. Prvi o kome ću pisati, dakle, ima pečurke i
praziluk, a u drugom dominiraju kačkavalj i šunka.
Vrlo su jednostavni, brzo se
poređa sve šta treba, a gosti će biti oduševljeni sa čime god da ih napravite. Savršeni
su i za one koji manje vole kuhinju i spremanje hrane. Dobri su i onima kojima
je vreme presudno, a žele da naprave nešto, ili više različitog za isti obrok.
Koji god tip da ste, nećete pogrešiti, nije sve u komplikovano napravljenoj
hrani nego u ljubavi i društvu u kome je jedete.
Neke napomene vezane za ove
tartove, ja sam koristila lisnato testo u rolni od 275gr, ali vi možete kupiti
i ono zamrznuto od 500gr pa uzeti pola za jedan, pola za drugi tart, odnosno po
250gr. U tom slučaju ga samo na vreme izvadite iz zamrzivača i razvijete u pravougaonik,
veličina je opciona svakako. Ako koristite ovo u rolni, što se čuva u frižideru,
10ak minuta ga ostavite napolju i onda odvijete, da vam ne bi puklo.
Filove možete da menjate po
želji, ako vam treba savet pišite. Moji su bili možda i prebogati, doduše samo
za moj ukus, ostalima su bili taman, tako da ako volite da ima više testa
smanjite malo nadeve, ako volite više fil možete i da ih povećate. Takođe,
možete i duplirati sve pa će vam tart biti veličine velikog pleha od rerne,
moji su bili oko pola od te dimenzije.
Tart sa prazilukom i
šampinjonima
1 pakovanje lisnatog testa
(275gr)
200gr krem maslaca ili nekog drugog namaza
400 gr šampinjona
1 praziluk
so
biber
umuceno jaje za premazivanje
Propržite seckani praziluk,
pa mu dodate i seckane šampinjone i začinite po želji, ja sam stavljala samo so
i biber. Biće
dovoljno da pržite sve zajedno nekih 10ak minuta, a onda isključite šporet i ostavite
da se prohladi dok pripremate ostalo. Možete da odvojite nekoliko kolutova praziluka
za dekoraciju kao ja. Razvijete ili odrolate testo, zavisi koje koristite,
prebacite na papir za pečenje i izbockate viljuškom. Namažete testo krem
maslacem, ne do samih ivica, ostavite 2, 3 cm prazno. Poređate nadev od
praziluka i šampinjona preko. Prebacite krajeve i utisnete blago, kao na slici.
Premažete ivice umućenim jajetom. Stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pečete
nekih 20-30 minuta dok ivice ne porumene.
Tart sa šunkom i kačkavaljem
1 pakovanje lisnatog testa
(275gr)
200ml pavlake
2 jaja
200gr šunke
400gr kačkavalja
malo praziluka za ukras
(može i mladi luk, crveni luk, paprika itd.)
umuceno jaje za premazivanje
Šunku i kačkavalj narendate
ili iseckate, zavisi u kojoj formi ih kupite, ja sam kupila u komadu, pa sam
rendala na krupno rende. Pavlaku i jaja pomešate u manjoj činiji ili šolji. Razvijete
ili odrolate testo, zavisi koje koristite, prebacite na papir za pečenje i
izbockate viljuškom. Rasporedite smesu od pavlake i jaja, ne do samih ivica,
ostavite nekih 2, 3 cm prazno. Prekrijete usitnjenom šunkom i kačkavaljem. Prebacite
krajeve i utisnete blago, kao na slici. Pospete sa prazilukom čisto da bude još
malo boje ili nekom drugom vrstom luka ili povrćem. Premažete ivice umućenim
jajetom. Stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pečete nekih 20-30 minuta dok
ivice ne porumene.
Tart with leek and mushrooms
1 sheet of puff pastry
(275gr)
200gr cream cheese or some
other spread
400gr mushrooms
1 leek
salt
pepper
beaten egg, for glazing
Chop leek and cook it in
frying pan until it starts to soften, add mushrooms, salt and pepper and cook
for about 10 minutes. Leave it to cool. Line baking tray with baking paper and
place puff pastry sheet on top, prick all over with a fork. Spread cream
cheese, leaving a 2 or 3 cm border. Place the leek and mushrooms all over cream
cheese. Fold the pastry edges towards the filling. Brush the edges of pastry
with the beaten egg. Bake in preheated oven in 200°C for about 20-30 minutes or
until edges are golden brown.
Tart with ham and cheese
1 sheet of puff pastry
(275gr)
200ml sour cream
2 egg
200gr ham
400gr cheese
leek or some kind of onion
or vegetable for garnish
beaten egg, for glazing
Prepare ham and cheese, you
can use it chopped or grated. Beat sour cream with eggs in small bowl. Line baking
tray with baking paper and place puff pastry sheet on top, prick all over with
a fork. Spread beaten sour cream, leaving a 2 or 3 cm border. Place the ham and
cheese all over sour cream. Fold the pastry edges towards the filling. Brush
the edges of pastry with the beaten egg. Spred with some garnish. Bake in
preheated oven in 200°C for about 20-30 minutes or until edges are golden
brown.
Comments
Post a Comment