Pica palačinke


*scroll down for the English recipe*

Za sve vas koji volite picu na sve moguće načine, dajem vam jedan koji je apsolutno savršen. Palačinke punjene pizza nadevom, zalivene pa zapečene u rerni. Ide vam voda na usta, znam, i meni.


Recept za palačinke neću pisati, iskreno ni nemam ga. Uvek ih pravim odokativno, a i verujem da svako od vas ima neki svoj recept ili pravi kao ja, i stavlja sastojke otprilike. Kada je u pitanju oblik ja ih pečem u kvadratnom grill tiganju za ovakve prilike, što ćete i videti na slikama. Meni je lakše tako kada pravim ove punjene varijante, vi naravno možete u klasičnom tiganju za palačinke ili već nekom drugom teflonskom. Ne znam ni što su palačinke okrugle i što su samim tim svi tiganji takvi, ako neko zna neka mi piše.

Pica palačinke će se dopasti svima, a isto tako i svi mogu da ih naprave. Dovoljno je samo da znate da ispečete palačinke, sve što dalje sledi je manje zahtevno od toga.

Biće vam potrebno:

12 palačinki
1 pakovanje šampinjona (obično 400gr)
500gr šunke
500gr kačkavalja
500gr pavlake
300ml kečapa + za posipanje preko
2 kašičice origana + za posipanje preko
500ml mleka
3 jaja

Ispečete palačinke i ostavite ih da se dobro ohlade. Šampinjone iseckate sitno i proprzite u tiganju, takođe ostavite da se ohlade. Ova dva koraka možete uraditi i veče pre ili tog dana ujutru ako vam treba za uveče. Ja obično pripremim dan pre palačinke, kada se prohlade prekrijem folijom i ubacim u frižider, a šampinjone kada se ohlade prebacim u neku kutijicu ili šerpicu i takođe ubacim u frižider, da sutradan ne bih imala toliko posla.

Za fil, u činiju sipate 500gr pavlake, u to dodate 500gr seckane ili rendane šunke, oko 350gr seckanog ili rendanog kačkavalja, ohlađene pečurke, 300ml kečapa, 100ml mleka i 2 kašičice origana. Sve to lepo pomešate, uzmete palačinke, filujete ih i pravite sarmice od njih, svaka treba da sadrži otprilike 2 kašike ovog fila. Ako niste sigurni kako, pogledajte slike ispod.


Savijene palačinke ređate jednu pored druge u dva reda u vatrostalnu posudu koju nije potrebno prethodno podmazati.


Kada ste ih ovako lepo poređali, uzmete činiju u kojoj vam je bio fil i sipate 400ml mleka i 3 jaja. Ako vam je ostalo malo fila slobodno ga ostavite i umešajte sa mlekom i jajima. Prelijete palačinke ravnomerno. Preko izrendate 150gr kačkavalja ili ako je u listićima samo poređate, zatim pospete sa malo origana i kečapa.


Stavite u hladnu rernu na 180°C i pečete dok se ne prosuši i ne porumeni, trebaće sigurno sat vremena, a verovatno i više, zavisi od toga koliko vam se rerna brzo zagreva do željene temperature. Sačekajte da se malo ohlade i uživajte!


Pizza crepes

Ingredients:
12 crepes
400gr mushrooms
500gr ham
500gr cheese
500gr sour cream
300ml ketchup + for spreading over
2 tsp oregano + for spreading over
500ml milk
3 eggs

Make crepes and leave them to cool. Chop mushrooms and cook them in a pan, leave them to cool. For filling, mix 500gr of sour cream, 500gr of chopped or grated ham, 350gr of chopped or grated cheese, mushrooms, ketchup, oregano and 100ml milk.
Fill crepes as in the pictures above and place them in a baking dish. Mix 400ml milk and 3 eggs and pour over crepes. Sprinkle with 150gr of grated cheese (or sliced), oregano and ketchup. Bake in oven at 180°C until it’s golden brown. Serve warm.

Comments