Čokoladni čizkejk


*scroll down for the English recipe*

Konzumiranje čokolade izaziva zadovoljstvo i stvara potrebu da se jede još, tako da se divim onima koji pojedu jednu kockicu i ne nastave dalje. Za sve one ljubitelje čokolade koji se teže zaustavljaju sledi recept za jedno pravo čokoladno kremasto zadovoljstvo. Podloga od sendvič keksa sa kakao punjenjem, krem od čokolade i sira, i preko, njegovo veličanstvo, čokoladni ganaš krem. 


Možete tu da se zaustavite, a možete kao i ja, da dodate čokoladne flips kuglice preko, jer čokolade nikad nije previše. Pravi čokoladni zavisnici će vam biti zahvalni na tome.


Biće vam potrebno:

za podlogu:
300gr kakao sendvič keksa sa kakao punjenjem
50gr putera
50-100ml mleka

Za fil:
500gr sira
200gr prah šećera
50gr kakao praha
200gr crne čokolade
500ml slatke pavlake

Za ganaš krem:
500ml slatke pavlake
100gr smeđeg šećera
300gr crne čokolade

Za dekoraciju:
2 kese čokoladnih flips kuglica


Keks sameljete, dodate mu istopljeni puter, a zatim postepeno dodajete mleko dok ne dobijete smesu koja podseća na mokar pesak. Namerno sam mleko stavila da je između 50 i 100ml jer od vrste keksa koju koristite će da zavisi koliko mleka ćete utrošiti. Neki sendvič keksići su suvlji, neki imaju više, a neki manje fila. Svakako ne bi trebalo da vam količina mleka bude veća od tih 100ml.

Kalup prečnika 28cm obložite prozirnom folijom, stavite ga na tacnu i ovu podlogu za čizkejk ravnomerno rasporedite po dnu i utisnite. Stavite u frižider dok pravite fil.

U veliku činiju stavite sir, to može biti bilo koji neutralni kremasti sir koji inače koristite za kolače. Dodajte mu prah šećer, kakao prah i istopljenu čokoladu. Sve to pomešajte i onda postepeno sipajte slatku pavlaku dok mutite mikserom. Kada ste dobili kremastu smesu sipate je preko podloge i opet vratite u frižider.

U šerpicu ili veću džezvu sipate slatku pavlaku i smeđi šećer i zagrevate, ne treba da proključa. Čokoladu izlomite na kockice u činiju i preko nje prelijete zagrejanu slatku pavlaku sa šećerom. Sačekate par sekundi i onda mešate dok ne dobijete ujednačenu smesu. Kada se prohladi do sobne temperature sipate preko fila. Ako želite da koristite one čokoladne flips kuglice o kojima sam pisala i njih odmah poređajte preko da bi se zalepile za ganaš, ako ne, onda samo lepo poravnajte i vratite u frižider.

Najbolje je da pravite dan pre i da ostane preko noći u frižideru. Sutradan skinete obruč i foliju i dobili ste savršeni čokoladni čizkejk.


Chocolate cheesecake

Ingredients:

For the base:
300gr chocolate sandwitch cookies
50gr butter
50-100ml milk

For the cheesecake filling:
500gr cream cheese
200gr powdered sugar
50gr cocoa powder
200gr dark chocolate
500ml heavy cream

For the ganache cream:
500ml heavy cream
100gr brown sugar
300gr dark chocolate

For decoration:
choco flips (optional)

Place a round cake mold without bottom, 28cm in diametar, directly on a serving plate with sides lined up with transparent foil. In a food procesor blend cookies and melted butter until you get evenly moistened crumbs. Keep adding milk and processing until you get a mixture that reminds of wet sand. Press firmly inside the mold and put it in fridge.

For the cheesecake filling, mix cream cheese with powdered sugar, cocoa powder and melted chocolate. Keep adding heavy cream and mixing until you get smooth texture. Pour it over base and place back in the fridge.

For the ganache, heat the cream with brown sugar. Pour hot cream over chopped chocolate, wait for a few seconds and stir until you get creamy texture. Cool it and pour it over cheesecake filling. If you want just plain chocolate cheesecake leave it like this and if you want to add some choco flips for decoration now it’s the time, so they can stick into ganache.

Leave it to cool, preferably overnight, remove cake mold and foil and you are ready to enjoy in a perfect chocolate cheesecake.

Comments