*scroll down for the English recipe*
Konzumiranje čokolade
izaziva zadovoljstvo i stvara potrebu da se jede još, tako da se divim onima
koji pojedu jednu kockicu i ne nastave dalje. Za sve one ljubitelje čokolade
koji se teže zaustavljaju sledi recept za jedno pravo čokoladno kremasto
zadovoljstvo. Podloga od sendvič keksa sa kakao punjenjem, krem od čokolade i
sira, i preko, njegovo veličanstvo, čokoladni ganaš krem.
Možete tu da se zaustavite, a možete kao i ja, da dodate
čokoladne flips kuglice preko, jer čokolade nikad nije previše. Pravi čokoladni
zavisnici će vam biti zahvalni na tome.
Biće vam potrebno:
za podlogu:
300gr kakao sendvič keksa sa
kakao punjenjem
50gr putera
50-100ml mleka
Za fil:
500gr sira
200gr prah šećera
50gr kakao praha
200gr crne čokolade
500ml slatke pavlake
Za ganaš krem:
500ml slatke pavlake
100gr smeđeg šećera
300gr crne čokolade
Za dekoraciju:
2 kese čokoladnih flips
kuglica
Keks sameljete, dodate mu
istopljeni puter, a zatim postepeno dodajete mleko dok ne dobijete smesu koja
podseća na mokar pesak. Namerno sam mleko stavila da je između 50 i 100ml jer
od vrste keksa koju koristite će da zavisi koliko mleka ćete utrošiti. Neki sendvič
keksići su suvlji, neki imaju više, a neki manje fila. Svakako ne bi trebalo da
vam količina mleka bude veća od tih 100ml.
Kalup prečnika 28cm obložite
prozirnom folijom, stavite ga na tacnu i ovu podlogu za čizkejk ravnomerno
rasporedite po dnu i utisnite. Stavite u frižider dok pravite fil.
U veliku činiju stavite sir,
to može biti bilo koji neutralni kremasti sir koji inače koristite za kolače. Dodajte
mu prah šećer, kakao prah i istopljenu čokoladu. Sve to pomešajte i onda
postepeno sipajte slatku pavlaku dok mutite mikserom. Kada ste dobili kremastu
smesu sipate je preko podloge i opet vratite u frižider.
U šerpicu ili veću džezvu
sipate slatku pavlaku i smeđi šećer i zagrevate, ne treba da proključa. Čokoladu
izlomite na kockice u činiju i preko nje prelijete zagrejanu slatku pavlaku sa
šećerom. Sačekate par sekundi i onda mešate dok ne dobijete ujednačenu smesu. Kada
se prohladi do sobne temperature sipate preko fila. Ako želite da koristite one
čokoladne flips kuglice o kojima sam pisala i njih odmah poređajte preko da bi
se zalepile za ganaš, ako ne, onda samo lepo poravnajte i vratite u frižider.
Najbolje je da pravite dan
pre i da ostane preko noći u frižideru. Sutradan skinete obruč i foliju i
dobili ste savršeni čokoladni čizkejk.
Chocolate cheesecake
Ingredients:
For the base:
300gr chocolate sandwitch
cookies
50gr butter
50-100ml milk
For the cheesecake filling:
500gr cream cheese
200gr powdered sugar
50gr cocoa powder
200gr dark chocolate
500ml heavy cream
For the ganache cream:
500ml heavy cream
100gr brown sugar
300gr dark chocolate
For decoration:
choco flips (optional)
Place a round cake mold
without bottom, 28cm in diametar, directly on a serving plate with sides lined up
with transparent foil. In a food procesor blend cookies and melted butter until
you get evenly moistened crumbs. Keep adding milk and processing until you get
a mixture that reminds of wet sand. Press firmly inside the mold and put it in
fridge.
For the cheesecake filling,
mix cream cheese with powdered sugar, cocoa powder and melted chocolate. Keep adding
heavy cream and mixing until you get smooth texture. Pour it over base and
place back in the fridge.
For the ganache, heat the
cream with brown sugar. Pour hot cream over chopped chocolate, wait for a few
seconds and stir until you get creamy texture. Cool it and pour it over
cheesecake filling. If you want just plain chocolate cheesecake leave it like
this and if you want to add some choco flips for decoration now it’s the time,
so they can stick into ganache.
Leave it to cool, preferably
overnight, remove cake mold and foil and you are ready to enjoy in a perfect
chocolate cheesecake.
Comments
Post a Comment