Torta sa plazmom, kokosom i bananama

*scroll down for the English recipe*

Nepečena torta, koja se lako i brzo spremi, a oduševiće svakoga ko je proba. Kremaste smese od plazme i kokosa presečene redovima seckanih banana, pa ima li bolje od toga?! Ovo je ona torta za koju posle pojedenog parčeta poželite uvek još. Pravim je redovno i svaki put me oduševi njen dobar ukus i njena jednostavnost. Svi u familiji je obožavaju pa je u zadnje vreme često bila prisutna na stolu, pogotovo za rođendane.


Plava rođendanska dekoracija je bila ona koja je dobila najduži fotosešn pa ću najviše njenih slika priložiti. Ja sam je sekla i nisam ni marila za slike međutim sestra je uspela da uhvati nekoliko skroz dobrih fotki.


Pa da pređemo na recept, sastojci koji će vam biti potrebni su:
1.5 l mleka
5 kesica pudinga sa ukusom vanile (200gr)
2 kašike šećera
4 kesice vanilin šećera (40gr)
450 gr putera
400 gr šećera u prahu
250 gr kokosovog brašna
300 gr mlevenog plazma keksa

5 banana

U deo mleka razmutite puding, šećer i vanilin šećer. Ostatak mleka stavite na šporet da se greje. Kada je mleko ugrejano sipate u tankom mlazu razmućeni puding i kuvate dok ne zgusne. Prekrijete prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se prohladi. U velikoj činiji umutite puter sa šećerom u prahu i u to dodate prethodno skuvani fil i mutite dok se ne dobije glatka smesa. Podelite je na dva jednaka dela. U jedan deo stavite kokos, a u drugi plazmu. Banane iseckajte na kolutice.

Na tacnu stavite obruč za tortu, bez dna, prečnika 28cm obložen prozirnom folijom i slažete sledećim redom: pola smese sa plazmom, red seckanih banana, smesa sa kokosom, red seckanih banana, preostala polovina smese sa plazmom. Tortu stavite u frižider da se ohladi i stegne, najbolje preko noći. Izvadite je iz kalupa, uklonite foliju i dekorišete po želji.


Za tortu na sprat povećajte mere za otprilike trećinu. Ne treba da se opterećujete da li je sve u gram, znam da nisu neke od mera zahvalne za deljenje. Manji kalup stavite na drugu tacnu obloženu prozirnom folijom, tortu ređajte na isti način kao što ste i za prvi – veći sprat i stavite u frižider da se dobro stegne. Kada je stegnuta skinite je sa tacne sa sve folijom, foliju uklonite i prenesite na prvi sprat dok je i dalje obruč na torti da bi vam bilo lakše, zatim skinite obruč i dobili ste tortu na dva sprata. Uprkos kremastoj strukturi stoji vrlo fino bez ikakvog dodatnog učvršćivanja.


Kao što sam već napisala često je pravim pa ću vam ostaviti nekoliko sličica različitih ideja za dekoraciju. Može da se prekriva šlagom, puter kremom, da se prelije čokoladom. Možete napraviti vaš miks mrvica, ukrašavati špricem ili da jednostavno zabodete sveže cvece. Pustite mašti na volju, ovo je najzabavniji deo, a s obzirom da se torta brzo pravi, imaćete vremena da uživate u dekorisanju.

 



Cake with plazma, coconut and bananas

Ingredients:
1.5 l milk
5 bags of instant vanilla flavoured pudding (200gr)
2 tbsp sugar
4 bags of vanilla sugar (40gr)
450 gr butter
400 gr powdered sugar
250 gr coconut flour
300 gr ground plazma cookie (or any other kind)
5 bananas

Mix one part of the milk, pudding, sugar and vanilla sugar. Heat the remaining milk and when it’s warm enough stir in the mixture. Cook over low heat with constant stirring until it thickens. Cover with transparent foil and let it cool down. In a large bowl, mix butter and powdered sugar using a mixer. Gradually add cooked pudding and mix until you get smooth mixture. Divide into two bowls, in the first add ground plazma and in the second coconut. Cut bananas into slices.

Place a round cake mold without bottom, 28cm in diameter, directly on a serving plate with sides lined up with transparent foil. Put half of the plazma mixture, cover it with banana slices, than spread the coconut mixture, cover it with banana slices and finish with the other half of  the plazma mixture. Put it in the fridge over night, remove the tin and foil, cover with heavy cream, melted chocolate or buttercream and decorate with some sprinkles, chocolate or even fresh flowers.

Comments