*scroll down for the English recipe*
Rustična pita koja podseća
na Italiju, rikota i spanać u nadevu, belo vino i maslinovo ulje u testu. Oduševićete
svakoga kome iznesete na sto, prvo izgledom, a onda i ukusom.
Jedan na prvi pogled
komplikovan slaniš, a verujte mi, uz slike, lak da se napravi. Deluje da
zahteva mnogo truda i da treba ceo dan da provedete u kuhinji, ali izgled ume
da prevari. Testo uvek uspeva, fil je jednostavan, a ukus jedinstven.
Pa da počnemo, biće vam
potrebno
za testo:
500 gr brašna
90 ml maslinovog ulja
200 ml belog vina
2 kašičice soli
za punjenje:
400 gr spanaća
350 gr rikote
1 jaje
100 gr rendanog parmezana
so
biber
hlebne
mrvice – prezle
Umešate sve sastojke za
testo varjačom u činiji, prebacite na radnu površinu, premesite i uvijete u
prozirnu foliju. Ostavite da odmara dok pravite fil.
Obarite spanać, svež ili
zamrznut, ocedite ga dobro od vode i isitnite. Dodate rikotu, jaje, parmezan,
malo soli i bibera i pomešate sve dobro.
Testo izvadite iz folije,
podelite na dva dela i razvijete dva kruga, jedan neka bude za nijansu veći od
drugog. Gledate da manji krug staje na knap u veliki pleh od rerne.
Manji krug preselite na pleh
obložen papirom za pečenje. Može da se radi i samo na papiru ili radnoj
površini pa onda prebaci na pleh, ali mi iskustvo kaže da je ovo najsigurniji
način da sve ostane onako kako ste namestili.
Testo pospete ravnomerno
prezlom, trebaće vam 2, 3 kašike, i stavljate nadev kao na slici, deo u centar,
a od drugog dela pravite još jedan krug. Ne morate biti previše precizni samo
je bitno da ostavite prostora između, kao što je prikazano.
Pokrijete drugom korom i
utisnete, ja sam ivice utisnula viljuškom, a unutrašnji krug sam prvo blago
prstima pa onda izbockala dodatno viljuškom.
Uzmete oštar nož i sečete
samo obruč u krug da dobijete krake tj. sečete do ovog unutrašnjeg kruga koji
ste izbockali viljuškom.
Da kraci izgledaju dobro
treba da podelite obruč na 20ak delova, onda ne budu ni previše debeli, ni
previše tanki, vi svakako odlučite u trenutku da li vam treba koji krak više
ili manje. Ako niste sigurni, moj savet je da svakako prvo podelite na
polovinu, pa na četvrtinu, pa onda da vidite hoćete li svaku četvrtinu deliti
na 4, 5 ili 6 delova u zavisnosti od toga šta vam se više sviđa. Ja delim
proizvoljno nožem pa koliko ispadne, ne moraju svi da budu identični, ipak je
ovo rustična pita.
Kada je pita isečena
okrećete krake za 90 stepeni na gore da dobijete sunce kao na slici, budite
nežni na ovom koraku da vam se testo ne bi pokidalo.
Konačno, posle malo truda i
strpljenja, dobili ste sunce.
Ubacite pleh u zagrejanu
rernu na 180°C i
pecite 30 – 40 minuta, dok blago ne porumeni. Prebacite je na dasku sa sve
papirom za pečenje, nema potrebe da je sečete jer se kraci lako odvajaju
prstima. Otkinite komad i uživajte!
Sunny spinach pie
Ingredients:
for the dough:
500 gr flour
90 ml extra virgin olive oil
200 ml white wine
2 tsp salt
for the stuffing:
400 gr spinach
350 gr ricotta cheese
1 egg
100 gr grated parmigiano
salt
pepper
bread crumbs
Mix all the ingredients for
the dough and work the dough until it becomes uniform. Wrap it in transparent
foil and leave it to rest while you prepare the stuffing.
Cook spinach, squeeze it to
eliminate the water and cut it. Mix it with the ricotta cheese, add egg,
parmigiano, salt and pepper.
Unwrap the dough and divide
it into two equal parts. Create two circles, one of them needs to be slightly
bigger than the other.
Place smaller circle on
baking paper, spread some bread crumbs on it, you’ll need 2 or 3 tablespoons. Place part of the stuffing in the centar of
the circle and the remaining creating another circle around, as on the photos
above.
Cover it with the second
circle of dough and attach the border with fork, also the border of smaller
circle. Cut the border in slices and turn the slices upside for 90°, as seen on the
photos.
Bake for 30-40 minutes in
preheated oven at 180°C.
Comments
Post a Comment