Sunčana pita od spanaća

*scroll down for the English recipe*

Rustična pita koja podseća na Italiju, rikota i spanać u nadevu, belo vino i maslinovo ulje u testu. Oduševićete svakoga kome iznesete na sto, prvo izgledom, a onda i ukusom.


Jedan na prvi pogled komplikovan slaniš, a verujte mi, uz slike, lak da se napravi. Deluje da zahteva mnogo truda i da treba ceo dan da provedete u kuhinji, ali izgled ume da prevari. Testo uvek uspeva, fil je jednostavan, a ukus jedinstven.

Pa da počnemo, biće vam potrebno

za testo:
500 gr brašna
90 ml maslinovog ulja
200 ml belog vina
2 kašičice soli

za punjenje:
400 gr spanaća
350 gr rikote
1 jaje
100 gr rendanog parmezana
so
biber                
hlebne mrvice – prezle


Umešate sve sastojke za testo varjačom u činiji, prebacite na radnu površinu, premesite i uvijete u prozirnu foliju. Ostavite da odmara dok pravite fil.
Obarite spanać, svež ili zamrznut, ocedite ga dobro od vode i isitnite. Dodate rikotu, jaje, parmezan, malo soli i bibera i pomešate sve dobro.
Testo izvadite iz folije, podelite na dva dela i razvijete dva kruga, jedan neka bude za nijansu veći od drugog. Gledate da manji krug staje na knap u veliki pleh od rerne.
Manji krug preselite na pleh obložen papirom za pečenje. Može da se radi i samo na papiru ili radnoj površini pa onda prebaci na pleh, ali mi iskustvo kaže da je ovo najsigurniji način da sve ostane onako kako ste namestili.
Testo pospete ravnomerno prezlom, trebaće vam 2, 3 kašike, i stavljate nadev kao na slici, deo u centar, a od drugog dela pravite još jedan krug. Ne morate biti previše precizni samo je bitno da ostavite prostora između, kao što je prikazano.


Pokrijete drugom korom i utisnete, ja sam ivice utisnula viljuškom, a unutrašnji krug sam prvo blago prstima pa onda izbockala dodatno viljuškom.


Uzmete oštar nož i sečete samo obruč u krug da dobijete krake tj. sečete do ovog unutrašnjeg kruga koji ste izbockali viljuškom.
Da kraci izgledaju dobro treba da podelite obruč na 20ak delova, onda ne budu ni previše debeli, ni previše tanki, vi svakako odlučite u trenutku da li vam treba koji krak više ili manje. Ako niste sigurni, moj savet je da svakako prvo podelite na polovinu, pa na četvrtinu, pa onda da vidite hoćete li svaku četvrtinu deliti na 4, 5 ili 6 delova u zavisnosti od toga šta vam se više sviđa. Ja delim proizvoljno nožem pa koliko ispadne, ne moraju svi da budu identični, ipak je ovo rustična pita.


Kada je pita isečena okrećete krake za 90 stepeni na gore da dobijete sunce kao na slici, budite nežni na ovom koraku da vam se testo ne bi pokidalo.


Konačno, posle malo truda i strpljenja, dobili ste sunce.


Ubacite pleh u zagrejanu rernu na 180°C i pecite 30 – 40 minuta, dok blago ne porumeni. Prebacite je na dasku sa sve papirom za pečenje, nema potrebe da je sečete jer se kraci lako odvajaju prstima. Otkinite komad i uživajte!


Sunny spinach pie

Ingredients:

for the dough:
500 gr flour
90 ml extra virgin olive oil
200 ml white wine
2 tsp salt

for the stuffing:
400 gr spinach
350 gr ricotta cheese
1 egg
100 gr grated parmigiano
salt
pepper
bread crumbs

Mix all the ingredients for the dough and work the dough until it becomes uniform. Wrap it in transparent foil and leave it to rest while you prepare the stuffing.
Cook spinach, squeeze it to eliminate the water and cut it. Mix it with the ricotta cheese, add egg, parmigiano, salt and pepper.
Unwrap the dough and divide it into two equal parts. Create two circles, one of them needs to be slightly bigger than the other.
Place smaller circle on baking paper, spread some bread crumbs on it, you’ll need 2 or 3 tablespoons.  Place part of the stuffing in the centar of the circle and the remaining creating another circle around, as on the photos above.
Cover it with the second circle of dough and attach the border with fork, also the border of smaller circle. Cut the border in slices and turn the slices upside for 90°, as seen on the photos.
Bake for 30-40 minutes in preheated oven at 180°C.

Comments